Dejme tomu, že jste provozovatelem gastro podniku a kuřecí maso momentálně není na vašem jídelníčku. Možná jste pizzerie nebo steak house s hamburgery a zvažujete rozšíření nabídky o sendvič s kuřecím masem. A možná jste středně velké maloobchodní nebo supermarketové lahůdkářství, které chce rozšířit menu sendvičů a salátů o kompletní nabídku teplých kuřecích variant.
Bez ohledu na to, kdo jste, určitě přemýšlíte o tom, do jakého vybavení budete muset investovat, aby se Vaše kuřecí sny staly skutečností.
Vybavení vaší kuchyně je ten nejdůležitější bod, kde budete čelit výzvám. Řízení nákladů na suroviny, mzdy a spotřební materiál určuje Vaši provozní marži. Ale vybavení je kapitálový náklad, ze kterého budete vycházet při výpočtu návratnosti vaší investice. Zařízení vyrobené tak, aby snížilo vaše provozní náklady, nejenže urychlí návratnost, ale také přispěje k vyšší marži.
Výběr správné fritézy
Efektivita/regenerace teploty – Pokud chcete být při smažení kuřete efektivní, rychlí a garantovat stálou kvalitu vašeho produktu potřebujete fritézu dostatečně výkonnou na to, aby obnovila teplotu zhruba za dobu, kterou by mělo trvat smažení maximálního množství. Pokud Vaše fritéza není dostatečně výkonná, budete smažit při nižších teplotách, smažení bude trvat déle a kvalita produktu bude kolísat.
Kapacita – fritovací vany se obecně dodávají ve dvou velikostních kategoriích určených jejich šířkou a objemem – kapacitou oleje. Standardní vany jsou široké asi 45 centimetrů a pojmou 22 až 29 litrů oleje s jednou nebo více vanami. Velké fritovací vany jsou široké asi 60 centimetrů a pojmou od 34 do více než 45 litrů oleje.
Na trhu jsou i tzv. nízkoobjemové fritézy, které jsou navrženy tak, aby usmažily stejné množství produktu jako standardní vany, ale použily o 30 až 40 procent méně oleje.
Tlakové fritézy se také nabízejí ve dvou variantách. Běžně se používají stroje s kapacitou 4 kuřat (32 kousků), v některých provozech se neobejdou bez velkoobjemových fritéz s kapacitou až 8 kuřat (64 kousků) na jeden smažící cyklus.
Smažení pod tlakem, v otevřené fritéze nebo s nízkým objemem oleje?
- Tlakové smažení je ideální pro čerstvě obalované smažené kuře s kostí, křidélka, větší prsní řízky nebo spodní filety s jemnou strukturou.
- Smažení v otevřené fritéze je vhodné pro čerstvě obalované kuře, u kterého chceme docílit extra křupavé textury nebo pro menší dávky různých kuřecích kousků.
- Otevřené fritézy s nízkým objemem oleje jsou ideální pro předsmažené kuřecí produkty, hranolky, cibulové kroužky atd.
Všechny typy fritéz jsou dostupné jak v plynovém, tak elektrickém provedení.
Význam udržování
Udržovací skříně hrají zásadní roli v produktivitě, zejména s ohledem na post-pandemické změny ve stravovacích provozech. Pro spotřebitele se tradiční časy stravování přesunuly do celodenních online objednávek a komfortního doručení či vyzvednutí. Pro provozovatele, kteří se potýkají s nedostatkem pracovní síly a hybridními koncepty, je prioritou maximální využití zařízení a automatizace.
Uchovávání plní dvě strategické funkce:
- Udržuje kvalitu produktu po delší dobu a tím zrychluje obsluhu a snižuje množství odepsaného zboží
- Zvyšuje efektivitu práce tím, že vysoce kvalitní produkt je po ruce a snadno dostupný.
Možnost řízení vlhkosti v udržovací skříni vytváří perfektní podmínky pro udržování hotového produktu, díky kterým si jídlo uchová svou chuť, texturu a teplotu po delší dobu. Můžete připravit pokrm předem a podávat nebo balit podle potřeby.
Úložnou kapacitu lze centralizovat v plnohodnotné skříni s individuálními časovači pro každé patro nebo ji lze rozdělit do modulárních zásuvkových jednotek umístěných v blízkosti balení hotového produktu nebo drive-thru obsluhy. Provozovny s velkým objemem prodejů často využívají obojí.
- SmartHold kabinety Henny Penny s přesnou regulací vlhkosti prodlužují dobu uchovávání z minut na hodiny.
- Modulární jednotky uchovávají malá množství produktů při bezpečných teplotách po krátkou dobu a jsou navrženy tak, aby se v době špiček doplňovaly ze skříní standardní velikosti.
Příslušenství
Pokud se chystáte, že z kuřete uděláte vaši specialitu, budete čerstvé kuře obalovat. To znamená přidání vybavení specifického pro daný úkon, pracovní síly a místa. Typická je manuální obalovací stanice, jejíž součástí je obalovací a prosévací vana, síto a namáčecí nádoba. Henny Penny také nabízí automatický obalovací stroj, který k rovnoměrnému obalení masa využívá rotující buben.
Fritovací koše a rošty se dodávají v různých kapacitách a rozměrech. Poloviční koše jsou praktické pro smažení dvou různých jídel ve stejné nádobě současně. Na druhou stranu tlakové fritézy s velkou vanou používají více roštů, které zasunou do speciálního koše. To vám umožní zvládnout velké várky s minimální námahou.
Je zřejmé, že výběr vašeho zařízení bude významnou součástí realizace vašeho plánu.
Neváhejte nás proto kontaktovat. V našem špičkově vybaveném studiu si nejnovější technologie otestujete „na vlastní oči“ a najdete zde vše, co moderní kuchyně potřebuje.