Malý příspěvek do debaty o grilech na dřevěné uhlí oproti těm plynovým. Která varianta je pro profesionální gastro-provozy lepší? Univerzální řešení, jako vždy, neexistuje, ale než se rozhodnete, na čem a jak budete grilovat, projděte si náš malý srovnávací seznam, který vás možná pomůže nasměrovat ke správnému výběru.
Dřevěné uhlí
- Podobná pořizovací cena, ale vyšší provozní náklady.
- Skvělé pro uzení, jedinečná chuť okouřeného masa.
- Dosahuje vyšší teploty než levné plynové grily. Ideální pro rychlé opečení masa.
- Je obtížné regulovat ideální teplotu.
- Rychle ztrácí teplo – je nutné pravidelně doplňovat uhlí.
- Pomalé zahřívání. Klidně i celou hodinu, než se dostane na maximální výkon.
- Nepořádek z uhlí a složité čištění.
- Vyžaduje oddělený úložný prostor pro skladování pytlů s uhlím. Složitá manipulace v čisté kuchyni.
- Nutná pravidelná údržba.
- Je méně šetrný ke vzduchotechnice kvůli špinavějšímu kouři.
Plyn
- Nižší provozní náklady, které lze ještě snižovat moderní technologií.
- Mnohem univerzálnější zážitek z vaření a rychlost přípravy, kdy díky více hořákům lze připravovat několik různých pokrmů současně.
- Snadnější udržování teploty.
- Levnější plynové grily mohou vydávat nežádoucí jemný plynný zápach.
- Plynové grily se vstřikováním paliva naopak poskytují 100% spalování.
- Zdravější výsledek tepelné úpravy.
- Možnost rychlé změny teploty a její jednoduchá regulace.
- Zahřívání na provozní teplotu je okamžité
- Snadnější čištění
- Nutná starost o láhve s plynem, skladování náhradní láhve pro okamžitou výměnu.