Na tomto blogu bychom rádi představovali technologické novinky, jež mohou gastro-provozy posunout do moderního věku a přinést takzvanou inovaci. A přesně do této kategorie zapadá gril od britského výrobce Synergy.
Výrobce uvádí, že se jedná o průkopnickou technologii, která přináší revoluci v gastronomii. To ale říká kdekdo a pak se většinou ukáže, že převratná novinka je jen malým vylepšením něčeho, co už na trhu dávno funguje. Takže jsme se v případě grilu Synergy na tu revoluci podívali pěkně zblízka.
Synergy Grill je postaven na patentovaném systému plynových nebo elektrických hořáků, které vytváří mimořádně vysoké teploty díky využitím přírodního keramického topného tělesa. Vysoké teploty rozkládají tuky – výrobce tomu říká rozprašování – takže při grilování nevznikají žádné mastnoty. To znamená nejen velkou pomoc při čištění grilu, ale hlavně tato technologie zachovává maso šťavnatější.
Vyzkoušeli jsme. Funguje to. Extrémní žár skutečně mění ve zlomku vteřiny odkapávající mastnotu v bílý obláček, který se přirozeně absorbuje zpět do jídla.
Steak získává šťavnatou intenzivní chuť, grilované ryby, zelenina nebo kuřecí maso mají rovněž vynikající výsledky, jako by byly připravovány na klasickém grilu na dřevěné uhlí. U Synergy, ať už v elektrické nebo plynové variantě, přitom platí, že teplotu a výkon si reguluje kuchař ovládacími prvky a má neustále kontrolu nad tím, co se děje na grilu. To u rozžhaveného uhlí jde velmi složitě.
Při rozbalení a instalaci Synergy grilu jsme v něm hledali tukový kanálek a misku pro zachytávání mastnot. Nenašli jsme ji a tak první dotaz zněl, jak se to tedy čistí? No ano – obyčejným vysavačem. Žádný zachytávač a tuková nádobka nejsou potřeba. Obsluha po zchládnutí grilu vysaje jemný popelavý prach z plotny a topeniště. Žádné pracné drhnutí a seškrabávání připečených mastnot.
Pro podrobnosti o Synergy grilech- klikněte zde