… a taky bez kuchyně.
Když na podzim roku 2019 představila firma Gastro Mach svůj koncept „Bez kuchyně“, byla to odvážná inovace a zajímavá myšlenka, jak se vypořádat s rostoucí personální krizí v gastronomii. Ale především způsob, jak dostat „rychlé jídlo“ na benzinky, do kaváren, nebo prostě všude tam, kde není prostor na žádné velké kulinářské umění. Bohužel koronavirovou krizí totálně ochromený gastro-obor má nyní dost jiné starosti, než objevovat nové startupy. „Bez kuchyně není mrtvý projekt, jen jsme ho načas odložili. Jsem optimista a očekávám v našem oboru rychlý návrat do lepších časů a s tím oživíme i tento koncept,“ vysvětluje Jan Mach, otec této inovativní myšlenky.
Základním stavebním kamenem konceptu je zařízení německého výrobce SCRAEGG, které na principu vývinu páry umí připravit například míchaná vajíčka během několika vteřin. Nejedná se přitom o žádný umělý prefabrikát, ale o skutečná čerstvá vejce. Stejným způsobem lze připravovat puding, bramborovou nebo ovesnou kaši. „Nejsou to žádné amarouny, všechny pokrmy se připravují z přírodních surovin. Zároveň si ale nehrajeme na to, že s tímto řešením se dá dělat vysoká gastronomie. Je to stroj, který může nabídnout rychlé a teplé jídlo, což někde na dálnici u pumpy může být zajímavá alternativa k bagetám nebo tratrance,“ dodává Jan Mach.
Bude nás zajímat, jak si v příštích měsících a letech povede SCRAEGG na českém trhu. Na tom německém nebo britském už se dočkal pozornosti několika významných hotelových řetězců, pro které je to cesta k novému snídaňovému menu.